I denne dokumentarfilmen går filmskaperen Svein Andersen bak mytene om Karlsøya. Filmen tegner et portrett av ungdommene som vendte storsamfunnet ryggen og bosatte seg på den lille øya ute i havgapet i Nord-Troms, 2 timers båtreise fra Tromsø.
På Karlsøya ville de unge skape sin egen frie og rettferdige verden: et alternativ-samfunn basert på geithold, rock'n roll og åndelig frihet i alle retninger. Lyktes de?
Karlsøya ble et samlingssted for unge mennesker som hadde mistet troen på forbrukersamfunnet; materialismen, kapitalismen og det sosialdemokratiske illusjons-Norge. De tok utopiene, drømmene, nederlagene og håpene med seg ut til Karlsøya.
De kom til ei fraflyttingsbygd; et dødsdømt samfunn. Myndighetene hadde på begynnelsen av 70-tallet bestemt at øya skulle avfolkes. Befolkninga ble betalt for å flytte. Men gjennom visa "Karlsøy i Troms" hadde øya fått symbol-status i kampen mot EF, sentralisering, fraflytting og bygdedød. Innvandringen av ungdom fra byene til Karlsøya gjennom 70- og 80-tallet, reddet øya. Og noen reddet seg selv...
Idag bor det ca. 100 mennesker på Karlsøya. Filmen forteller om deres utradisjonelle sosiale, kulturelle og politiske motstandskamp. Om problemene og konfliktene de har opplevd med omverden - og seg imellom. Om åpenheten, nærheten og ærligheten de dyrker i sitt samspill med hverandre. Om de ulike "bevegelsene" og -ismene på Karlsøya de siste 20-25 åra. Om satsingen på geiter, rock og Muhammed - og om Karlsøya som en verden i miniatyr...
Filmen er produsert på vanlig 16mm-format mellom 1989 og 1994. Den er oppblåst fra 16mm til 35mm widescreen kinoformat. Filmen er den første helaftens dokumentarfilm fra Nord-Norge, produsert av Svein Andersen/Vision Media, Harstad.