Fergetilbudet i Karlsøy i framtida.

Uttalelse vedtatt på møte i Karlsøya utviklingslag søndag 20. august 2000.

Det er med undring og forferdelse vi leser i "Nordlys" den 19. august, at samfunnets investeringer i ei ny hurtiggående ferge til Karlsøy kommune vil føre til at anløp av Karlsøya og Reinøya blir kuttet ut og at befolkninga på Reinøya og Karlsøya får et katastrofalt dårligere rutetilbud. Dette er så bakvendt at vi rett og slett ikke har tatt signalene om at dette kunne skje helt alvorlig tidligere. Vi gikk uten videre ut fra at når det investeres millioner på forbedret fergetilbud i kommunen, vil det bli bedre for alle som er avhengig av ferge. Dersom det er slik at man har investert i ei ferge som ikke kan trafikkere sambandene i kommunen vår, er det noen som ikke har gjort jobben sin.

En annen grunn til at vi finner det underlig at disse tankene overhode blir lufta, er at akkurat det samme ble foreslått da " ferge nr. 2" ble satt inn i trafikken i Karlsøy kommune på begynnelsen av 1990-tallet. Den gang fant man selvfølgelig ut at det var umulig å få til et ruteopplegg som fungerte på slike forutsetninger. Det er mulig at personalet hos veisjefen og samferdselskontoret er skifta ut siden da, men notater fra diskusjonene den gang bør vel ligge i arkivene slik at det egentlig skulle være unødvendig å ta det hele en gang til.

Men for å gjenta det som burde være kjente fakta for både veisjef og samferdselssjef:

Rutene:
Dersom samme ferge skal betjene Reinøya og Karlsøya om morgenen og ettermiddagen, vil rutene i de periodene måtte se omtrent slik ut:
 
0555 fra Stakkvik

0615 fra Hansnes

0700 fra Karlsøy

0750 fra Hansnes

0810 fra Stakkvik

0830 fra Hansnes

1420 fra Stakkvik

1440 fra Hansnes

1500 fra Stakkvik

1520 fra Hansnes

1605 fra Karlsøy

1650 fra Hansnes

1710 fra Stakkvik

Skoleskyssen:

Dette betyr at ungdomsskoleelevene fra Karlsøya må altså gå heimefra ca kl 6.45 og er heime igjen omtrent kl 16.20.

Det sier seg sjøl at dette ikke er mulig. Nesten 4 timers reisetid pr dag er ikke akseptabelt for noen, og langt mindre for elever i grunnskolen.

Arbeidspendling:

At ferga blir tatt ut av trafikken til Reinøya i 2 timer om morgenen for å betjene Karlsøya, vil først og fremst gjøre situasjonen fullstendig uholdbar for pendling mellom Reinøya og Hansnes/Ringvassøya. Folk fra Reinøya som jobber på Hansnes, og dem er det mange av, må reise kl 5.55 fra Stakkvika, eller de må vente til kl 8.10 

Dette er ikke brukbart i det hele tatt.

Situasjonen blir også vesentlig vanskeligere for folk fra Karlsøya som pendler til Hansnes og Tromsø, for ikke å snakke om de som arbeider på Vannøya.

Også pendling mellom de andre øyene i kommunen, blir vanskeligere. Veisjefen legger dermed opp til ei utvikling som går motsatt vei av det Karlsøy kommune er interessert i. Kommunen har i flere vedtak bedt om at de interne kommunikasjonene mellom øyene blir styrket, spesielt for å oppnå at arbeidspendling mellom øyene blir enklere.

Ventetid.

For reisende fra Karlsøya som kommer til eller skal videre fra Hansnes med buss, vil det bli ventetid på minimum tre kvarter ved hver eneste reise. Denne ventetida har vi idag på kveldsanløpene, der ferga går først til Reinøya og returnerer for så å gå til Karlsøya. Dette aksepteres, men det kan ikke aksepteres at det skal være slik ved hver eneste reise. Det må i tilfelle etableres et oppvarmet venterom som åpner kl 7.50 på fergeleiet på Hansnes.

Fritidsreiser:

Dersom den nye ferga overhode ikke skal trafikkere Karlsøya, vil våre eneste anledninger til å delta i sosiale aktiviteter utenfor øya utenom arbeidstid bli tatt fra oss. De to anledningene vi har til dette idag er på tirsdag kveld og på lørdag formiddag. Disse turene trafikkeres av riksveiferga. Det betyr f.eks. at det for folket på Karlsøya blir bortimot umulig å besøke slekt og venner og å delta i politisk eller annet organisasjonsarbeid på kommunenivå uten å overnatte borte.

Godstransport:

Melketransporten fra Karlsøya og transporten av driftsmidler til jordbruket på øya blir i dag utført av samme bil som transporterer gods til Vannøya. Dette er en meget bra løsning for produsentene på Karlsøya, men det er også en stor fordel for Vannøya, fordi godstransporten til Karlsøya i vesentlig grad styrker grunnlaget for å opprettholde også tjenesten til Vannøya.

Dersom godset skal sendes med "Fløytind" må altså godsbilen også ta en lang omvei. Dersom godset til Karlsøya blir plassert på det åpne dekket på "Fløytind" vinterstid, vil vi risikere at det mange ganger vil bli oversprøyta med sjøvann og ødelagt. Dessuten må det finnes løsninger for å få det på land på Karlsøya.

Uansett vil godstransporten til Karlsøya bli vesentlig vanskeligere å få til, og den vil sannsynligvis blir mye dyrere og mer ustabil.

Biltransport:

Erfaringene med "Fløytind" i sambandet til Karlsøya, er at bilene i vinterhalvåret gang på gang blir totalt oversprøyta av, praktisk talt vaska i, sjøvann. Det er egentlig ikke forsvarlig med ei åpen ferge i sambandet i det hele tatt, noe vi har tatt opp tidligere ved flere anledninger.

Vi er altså dypt skuffet over veisjefens signaler i forbindelse med den nye ferga. Det føles som rein trakassering av befolkninga på Reinøya og Karlsøya, at samfunnets investeringer i ei ny, fin og rask ferge, ikke skal komme oss til gode i det hele tatt, men tvert imot gjøre hverdagen mye, mye tyngre både for barn og voksne. Det er både skuffende og bittert.

Vi ber om at veisjef og samferdselskontor setter seg ned og revurderer det som kom fram i artikkelen i "Nordlys", slik at ikke det som er et stort framskritt for noen, blir en katastrofe for andre, men at den dagen den nye ferga settes inn, blir en gledens dag som kan feires av hele befolkninga på alle øyene i Karlsøy kommune.

Karlsøy 23. august